Przejdź do treści

Jak powinien wyglądać obiad w czasie diety?

Dieta odchudzająca nie zawsze jest skuteczna. Wiele z nas wypróbowywało już bowiem rewelacyjne diety-cud, które poza pozbyciem się nadmiaru skumulowanej w naszym ciele wody, nie powodowały żadnych innych skutków. Wstępna szybka utrata wagi skutkowała zawsze jej powrotem – często z nawiązką.

Trzeba więc pamiętać, że jest wyłącznie jedna dieta pozytywnie działająca na pozbycie się wagi. Jest to stosowanie zdroworozsądkowego jadłospisu pozbawionego nadmiaru tłuszczów oraz węglowodanów. Nie jest ona trudna do wcielenia w życie – dietetyczny obiad lub śniadanie można bowiem przygotować w kilka chwil i bez konieczności używania skomplikowanych, drogich składników. Wiele dietetycznych dań opiera się w naszym przypadku o elementy, które na co dzień trzymamy w naszych domach.

Jaki jest sekret prostego, dietetycznego lunchu? Przede wszystkim problem leży w proporcji wybranych do jego przygotowania produktów. W obiedzie nie mogą wszakże pojawić się węglowodany proste, a wyłącznie produkt białkowy – mięso, ryba lub owoce morza, oraz surówka bez użycia majonezu, świeże lub przygotowane na parze warzywa. Produkt białkowy zgodnie z zaleceniami powinien obejmować 1/3 talerza, podczas gdy 2/3 powinny być wypełnione warzywami. Wszystkie składniki obiadu powinny być pozbawione tłuszczu i możliwie jak najmniej przetworzone.

Ta banalna zasada pozwala nam budować wiele posiłków o genialnym smaku. Dania obiadowe mogą być zatem bardzo urozmaicone, dzięki czemu nie będziemy właściwie odczuwać, że jesteśmy na diecie. Sprawi to, że kilogramy zaczną znikać dość szybko, a odchudzanie nie będzie dla nas już nigdy katorgą.