Przejdź do treści

W jaki sposób zmniejszyć poziom cholesterolu?

Coraz więcej osób ma problem z zwiększonym stężeniem cholesterolu, a szczególnie frakcji LDL. Jeżeli wyniki badań morfologicznych jednoznacznie będą wskazywały na przekroczenie dozwolonej normy, trzeba wprowadzić czym prędzej zdrowe odżywianie, a mianowicie zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej. Jak wynika z obserwacji już po kilku miesiącach od stosowania odpowiednio zbilansowanej diety, a więc takiej która dostarcza niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich proporcjach można liczyć na poprawę złych wyników badań morfologicznych. Stosowanie diety przeciw cholesterolowej ma więc ogromne znaczenie na redukcję cholesterolu w krwi człowieka.

Ludziom u których cholesterol przekracza dozwoloną normę, sugeruje się wprowadzenie w życie konkretnych zmian, czyli między innymi zdrowych nawyków żywieniowych, co umożliwi ochronę przed rozwojem tragicznej w skutkach choroby miażdżycowej. Zdrowa dieta umożliwiająca redukcję cholesterolu polega na zminimalizowaniu spożycia produktów o dużej zawartości cholesterolu, które jednocześnie spowodują przyrost korzystnej jego frakcji, czyli HDL. Dieta ta jest podobna do diety krajów śródziemnomorskich, a więc obfituje w ryby, warzywa i owoce oraz oliwę. Z codziennego jadłospisu wyklucza się czerwone mięso, podroby, tłuste wędliny typu parówki, boczek i salami. Zalecana jest również zupełna rezygnacja z masła, smalcu i twardych margaryn – produkty te obciążają wątrobę. Z nabiału zaś należy wykluczyć produkty typu śmietana z dużą zawartością tłuszczu, ser żółty i topiony oraz pełnotłusty ser biały. Zdrowe odżywianie nie zawiera produktów typu fast food, chipsów, białego pieczywa, napojów alkoholowych, ciastek, herbatników, tortów, ciast, chałwy czy lodów. istnieją za to niektóre substancje, które znacznie redukują poziom cholesterolu, a mianowicie chodzi o kwas gama-linolenowy, karnitynę, lecytynę sojową oraz pyłek kwiatowy. Bardzo ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3, które przyczyniają się do obniżenia zawartości trójglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą cholesterol dobry, czyli HDL. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich, jak również w oliwie i oleju.