Dbając o zachowanie zgrabnej sylwetki często rezygnujemy ze spożywania wieczornego posiłku. Na przekór powszechnie panującej opinii, zachowanie to jest błędem i często przyczynia się nie do spadku wagi, lecz wręcz do jej zwiększenia. Kolacja jest bowiem tak samo istotnym posiłkiem jak na przykład obiad lub drugie śniadanie. Omijanie jej niejednokrotnie może przyczynić się jedynie do wzrostu nadwagi, braku możliwości zrzucenia kilogramów czy też do istotnego osłabienia metabolizmu.
Należy więc mieć na uwadze, iż dietetyczna kolacja jest niezwykle istotnym posiłkiem. Wiele osób nie wie jednak, z jakich produktów powinna się ona składać, aby prowadziła do ubytku wagi oraz zachowania szczupłej sylwetki. Będąc na diecie, nie należy spożywać w trakcie swego ostatniego posiłku danego dnia węglowodanów. Dobra kolacja na diecie odchudzającej powinna więc być złożona wyłącznie z jarzyn i z produktu białkowego.
Przyrządzanie lekkiej kolacji z tych składników nie jest jednak trudne. Można przecież zjeść wieczorem prostą sałatkę w stylu śródziemnomorskim i odtłuszczony serek wiejski, albo też zrobić jajecznicę z dwóch jajek smażonych na kilku kroplach oliwy i sałatkę z pomidorów. Dobrym wyborem na wieczorny posiłek jest też ryba – należy jednak pamiętać, by nie była tłusta. Niewskazane jest więc wybieranie takich ryb jak śledź, łosoś czy też tuńczyk w oleju czy też halibuta – warto zastąpić je na przykład chudym pstrągiem lub tuńczykiem, ale w sosie własnym. Warto także postarać się codziennie jadać inny produkt białkowy na kolację, by dostarczyć do organizmu jak najwięcej niezwykle ważnych, różnorodnych witamin i składników mineralnych.