Od kilku lat dieta bezglutenowa robi ogromną furorę między osobami, które interesują się zdrowym stylem życia i jedzenia.
Czym jest gluten?
W dużym skrócie… Gluten to zbiór białek, które możemy znaleźć w zbożach typu: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. To ten składnik powoduje, że nasze wypieki lepiej rosną, posiadają lepszą konsystencję i są znacznie lepsze. Mimo to gluten ma także właściwości alergizujące.
Dietetyczne wyzwanie
Dieta bezglutenowa opiera się na zupełnej eliminacji glutenu z naszego menu. Jest to czasami bardzo trudne. Bywa, że dany produkt nie ma w swoim składzie glutenu, jednak mógł zostać wprowadzony do niego w procesie produkcji. Z tego względu zawsze musimy dokładnie czytać adnotacje zawarte na etykietach. Gluten zazwyczaj znajdziemy w żywności mocno przetworzonej, między innymi w konserwach, gotowych sosach, daniach mrożonych. Uważać trzeba dodatkowo w aptece. Gluten zawierają w składzie niektóre leki a także suplementy diety.
Czy na diecie bezglutenowej wskazane jest jeść owies?
Owies sam w sobie nie posiada gluten, w jego składzie znajdziemy innego typu białko – aweninę. Jednak bardzo często owies jest przetwarzany w tych samych zakładach, co pszenica czy pszenżyto, z tego względu produkty owsiane bywają zanieczyszczone glutenem. Z tego powodu zanim wybierzemy się po płatki owsiane można zerknąć czy na etykiecie wyraźnie napisano, że wybrany produkt jest zupełnie wolny od glutenu.
Uwaga wielbiciele piwa
Wielbiciele tego popularnego napoju będą zmuszeni go wyrzucić ze swojej diety. Niestety znaczna część piw zawiera w składzie gluten. Jednakże wina i wódki są w większości pewne, ale dla pewności trzeba rzucić okiem na etykietę wybranego napoju.